Min erfarenhet av balsammetoden & mitt slutresultat

Balsammetoden, no poo, resultat, före efter, inget schampo, före efter bild


I början av året plockade jag bort schampot och letade igenom affärerna efter ett silikonfritt balsam. Mitt hår har alltid levt sitt egna lilla liv och det tog nästan 3 månader som mitt hår är någorlunda OK igen. Min hemlighet? Jag har skippat balsammetoden helt och hållet.

Balsammetoden är alltså inte för alla. Mitt hår är naturligt lockigt, torrt och ibland känns det mest som ett enda stort frizzigt fluff. Så rent teoretiskt borde balsammetoden göra toppen för att återfukta håret. Här har jag skrivit om min första dagförsta veckan och min andra vecka för de som är intresserade. Där kan du se före och efter bilder och läsa mer om hur mitt hår reagerade.

I två månader provade jag mig fram, kämpade på och suckade mest när jag såg min spegelbild. Sen gav jag upp och glansen hittade tillbaka till håret. Jag vet att många får problem med flottigt hår, men de senaste åren har jag bara tvättat håret 2ggr i veckan. Så mitt hår hade alltså redan vant sig redan innan jag började med balsammetoden.

Mitt resultat?

Håret var aldrig extremt dåligt, men det blev heller aldrig bra. Det var fortfarande torrt och strävt och efter ett tag så insåg jag att jag hade fler dåliga hårdagar nu än tidigare. Så då gav jag helt enkelt upp efter 2 månader och dränkte hela håret med kokosolja. I flera år har jag använt mig av kokosolja för att återfukta håret, men jag slutade med det samtidigt som jag började med balsammetoden. Helt enkelt efter det blev för svårt att tvätta ur alla överbliven olja utan ett schampo. Så jag slutade med kokosoljan och glömde tillslut bort det. Samma kväll tog jag fram mitt vanliga schampo och balsam. Allt eftersom håret började torka igen, så såg det faktiskt bättre ut än tidigare. Och det kändes som ett väldigt bra beslut att börja använda vanligt schampo igen.

Det funkar säkert bra för många och det är definitivt att prova 1-2 månader om du är nyfiken. Men mitt hår mår faktiskt bättre nu när jag använder vanligt schampo. Men det beror inte på att schampo och silikoner är bättre för håret, utan för att kokosoljan ger mitt hår betydligt mer fukt och glans än balsammetoden någonsin gjorde. Vissa kanske klarar av att få bort överbliven olja ifrån håret utan schampo, men jag har inte fått det att funka.

1 Comment

  1. Agnes
    July 24, 2014 / 2:31 pm

    Jag använder både kokosolja och olivolja i håret och sköljer man tillräckligt länge så får man ut det även om det sker med enbart balsam. Det är just kombinationen av oljor, inpackningar och naturliga tvättar (med honung, bikarbonat och vinäger) som får balsammetoden att yttra sig på bästa sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *